Advantages and properties of mushrooms.

स्वास्थ्यवर्धक है सेलेनियम

मशरूम सेलेनियम का एक अच्छा स्त्रोत माना गया है। कई अध्ययनों के अनुसार, सेलेनियम में एंटीकैंसर, एंटीऑक्सीडेंट व एंटी−इंफलेमेटरी प्रापर्टीज पाई जाती है। जिसके कारण यह कैंसर, हद्य रोग, थॉयराइड आदि के रिस्क को कम करता है।



डायबिटीज से बचाव

मशरूम जहां एक ओर डायबिटीज से बचाव करता है, वहीं दूसरी ओर मधुमेह रोगियों के लिए भी यह बेहद लाभदायक होते हैं। दरअसल, इसमें फैट्स, कोलेस्टॉल नहीं होता जबकि कार्बोहाइडेटस की मात्रा सीमित होती है। वहीं दूसरी ओर, मशरूम में प्रोटीन, विटामिन व मिनरल्स पर्याप्त मात्रा में होते हैं और इन सबसे भी उपर इनमें नेचुरल इंसुलिन व एंजाइम्स पाए जाते हैं जो भोजन में मौजूद शुगर व स्टार्च को तोड़कर उर्जा में परिवर्तित करने का काम करते हैं।



Selenium is healthy


Mushroom is considered a good source of selenium. According to several studies, selenium has anticancer, antioxidant and anti-inflammatory properties. Due to which it reduces the risk of cancer, heart disease, thyroid etc.




Diabetes prevention


While mushroom protects against diabetes on the one hand, on the other hand it is also very beneficial for diabetics. Actually, it does not contain fats, cholesterol, whereas the amount of carbohydrates is limited. On the other hand, mushrooms contain adequate amounts of protein, vitamins and minerals, and above all they are found in natural insulin and enzymes. Those who break the sugar and starch present in food, convert it into energy.



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